DDx artikel – De “Cat Friendly Clinic”
Twee weken geleden heb ik voor het eerst sinds ik diergeneeskunde ben gaan studeren meegelopen bij een dierenkliniek. Voor mij best een ding: niet alleen omdat ik realiseer dat ik een nog pijnlijk onwetende tweedejaars ben, maar ook omdat deze kliniek alleen katten behandelt: een dier waar ik toch het vaakst moeite mee heb ze in bedwang te houden in de voor hun stressvolle omgeving bij de dierenarts. Wat ik dan ook geleerd heb bij mijn dagje meelopen, is dat het vooral belangrijk is om de ervaring voor de katten zo relaxed mogelijk te maken. Dit maakt het voor zowel mens als dier een stuk gemakkelijker. De dierenarts vertelde mij dat ze dan ook bezig zijn met het worden van een zogenaamde Cat Friendly Clinic. Ik wist niet precies wat dit inhield, dus besloot ik dat uit te gaan zoeken.
Een officiële Cat Friendly Clinic kan je worden als je aan een aantal criteria voldoet. Het programma is ontwikkeld door de ISFM (International Society of Feline Medicine), en het doel is de zorg voor katten wereldwijd te verbeteren. Het komt erop neer dat een kliniek verschillende maatregelen moet nemen die speciaal aangepast zijn op het welzijn van de katten, waardoor de ervaring zo min mogelijk stress oplevert bij het dier. Er zijn drie niveaus van een Cat Friendly Clinic, afhankelijk van het aantal criteria waaraan je als kliniek aan voldoet: Bronze, Silver & Gold.
En dat lijstje van criteria is er nogal een: ze hebben betrekking op training van het personeel, de “handling” van de katten, communicatie met de eigenaren, de kliniek zelf, de wachtkamer, de spreekkamer, de dossiers, de opname van de katten, de operatiekamer en anesthesie, operatiematerialen, diagnostische beeldvorming en medicatie. Een behoorlijke lijst. Nou moet ik er wel bijzeggen dat aan sommige criteria (hopelijk) standaard al in elke kliniek voldaan wordt: bijvoorbeeld het bijhouden van patiëntinformatie in een patiëntendossier. Andere criteria zijn wat minder voor de hand liggend. In een Cat Friendly Clinic dient er een wachtkamer te zijn waarbij contact tussen katten en honden vermeden wordt. Dit kan door een aparte kattenwachtkamer, maar als dit niet mogelijk is, kunnen ook alle katten op een bepaalde tijd van de dag ingepland worden. Ook is het belangrijk dat de katten niet op de grond worden geplaatst, maar ergens wat hoger.
Als je eenmaal de titel Cat Friendly Clinic hebt gekregen, moet je wel elke 3 jaar bewijzen dat je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. In Nederland zijn er ondertussen een hoop klinieken met het certificaat, en dit getal blijft flink groeien aangezien het dierenwelzijn een stress-free handling een steeds grotere rol speelt in de diergeneeskunde.
Bronnen
- Catfriendlyclinic.org