DDx artikel – De beginnersgids voor kamerplanten

Planten kunnen door allerlei dingen doodgaan, te veel water of te weinig water, teveel licht of te weinig licht, een te grote pot of een te kleine pot. Het gaat bij kamerplanten allemaal om de juiste balans, maar die balans kan soms best lastig te vinden zijn. Sommige planten zijn nou eenmaal wat lastiger dan andere planten. Daarom een paar tips zodat jij hopelijk sneller de juiste balans vindt voor jouw geliefde plantjes. 

Laten we beginnen bij het begin: het kopen van de plant.
Als je de plant in een winkel koopt is het belangrijk dat je even goed kijk hoe de plant eruit ziet. Let daarbij op groei van nieuwe blaadjes, dode blaadjes en of er ziektes in de plant te zien zijn. Zo voorkom je dat je een plant mee naar huis neemt die al met een been in het graf staat. 

Er zijn ook heel veel online winkels voor planten, hier kan je natuurlijk niet van te voren zien hoe je plant er precies uit ziet. Het kan wel zo zijn dat als je een plant online koopt dat deze een beetje verkneukeld bij je aan komt. Dit betekent niet meteen het einde voor de plant maar ik raad wel aan een foto te maken voor als hij toch doodgaat. Online planten winkels gaan naar mijn ervaring heel goed om met planten die na transport dood zijn gegaan, zeker als je er een foto bijvoegt van hoe het eruit zag toen hij bij jou aan kwam. Kijk ook eens in andere winkels dan de typische plantenwinkels want sommige supermarkten, vooral de wat grotere winkels, hebben soms hele leuke planten voor een goed prijsje. 

Als je dan je plant hebt gekozen moet je nog opzoek naar de juiste pot. Er zijn heel veel verschillende soorten potten om uit de kiezen. Maar hoe kies je nu de juiste pot voor jouw plantje? Het is belangrijk om eerst te kijken naar het wortelsysteem van je plant. Zitten er veel wortels dicht op elkaar dan is het tijd voor een grotere pot, zijn er heel weinig wortels dan moet je misschien voor een kleinere pot gaan. En als je denk dat je plant hier een beetje tussen in zit staat hij al in het juiste formaat pot.
Persoonlijk vind ik potten met een drainage gat aan de onderkant het makkelijkst omdat je de plant dan uit de kwekerspot kan halen en direct in de pot kan poten. Doordat er een gat aan de onderkant van de pot zit kan het overtollige water uit de pot lopen en kun je bijna niet te veel water in een keer geven, en zo weet je ook meteen dat je niet te weinig water geeft. Mijn favoriet is een terracotta pot; deze zijn lekker goedkoop, hebben een drainage gat en omdat ze van poreus materiaal gemaakt zijn kan grond wat meer ademen. Het leuke van een terracotta pot is dat je deze zelf ook een beetje kan opleuken door hem te verven met acrylverf.  Maar als je nu een super leuke pot hebt zonder gat erin is dit geen probleem. Laat je plant dan gewoon in de kwekerspot staan en haal hem eruit voor het watergeven zodat er geen laagje water in de sierpot blijft staan.

Dan ben je nu klaar om jouw plant te gaan poten in de juiste pot. Het kiezen van de juiste potgrond kan soms ook nog wel lastig zijn want sommige planten houden niet van natte voeten en hebben dus liever een potgrond die wat grover is en niet zo veel water vasthoudt, terwijl anderen juist een wat stevige potgrond nodig hebben. Daarom mix ik altijd 2/3 kamerplanten potgrond met 1/3 orchidee potgrond. Hierdoor heb je een mooie balans tussen de grove stukken van de orchidee potgrond en de watervasthoudende kamer potgrond. 

Nu staat je plant in zijn pot, maar waar zet je hem neer? Er zijn heel weinig planten die graag in de volle zon staan en heel weinig planten die graag in een donker hoekje staan. Daarom kan je eigenlijk nooit fout zitten als jij je planten in het indirecte licht neerzet. Wat is nou indirect licht? Eigenlijk is dat gewoon een licht plek in je kamer waar de zon niet direct op schijnt. Door directe zonnestralen kunnen de blaadjes op je plant verbranden. Maar veel planten kunnen het wel aan om een uurtje in de vroege ochtendzon te staan omdat deze nog niet zo sterk is. Ik raad aan om je plant vooral goed in de gaten te houden en als je merkt dat de blaadjes geel of bruin worden hem op een ander plekje neer te zetten. 

Dan nog het water geven. Je kan je plant niet te veel water geven in een keer, maar je kan je plant wel te vaak water geven. De meeste planten hebben ongeveer één keer in de zeven dagen water nodig maar je kan het altijd even googelen hoe vaak jouw plant water nodig heeft. Wat ik altijd doe is één keer per week mijn vinger in de eerst vijf cm van de bodem steken. Als dit droog is, is het weer tijd om water te geven. Als de bodem nog te nat is wacht ik nog een paar dagen. Als het een plant is die maar een keer in de twee weken water nodig heeft houd ik dat gewoon aan. Als het tijd is om water te geven, geef in water totdat er water uit de bodem van de pot loopt. Doordat het water er aan de onderkant uit loopt weet je dat de alle grond in de pot nat is en alle wortels dus toegang hebben tot water. Je kan ook via de bodem water geven. Dan pak je een grote bak met water en zet je de planten die water nodig hebben in de bak. De plant zuigt nu zelf al het water op wat hij nodig heeft, als de bovenkant van de grond nat is is je plant klaar met drinken. 

Welke planten zijn nu ‘makkelijk”

De vrouwentong (sanseveria)
Deze plant is alleen dood te krijgen als je hem te veel water heeft en is er in veel verschillende vormen. Een  keer in de twee  weken is ruim voldoende voor deze plant en hij heeft niet super veel licht nodig. Ideaal als je een klein raam hebt.

Monstera deliciosa
Deze plant wordt ook wel de gatenplant genoemd, maar hij krijgt pas bladeren met gaten als hij wat ouder is dus schrik niet als je een plant koopt waar nog geen gaten in zitten. Hij ziet er supercool uit en is niet veeleisend. Een keer in de week water geven en hij staat graag in indirect licht want de bladeren kunnen wel makkelijk verbranden. 

Epipremum/scindapsus
Ondanks zijn wat moeilijke naam is dit een hele makkelijke plant. Hij komt voor in veel verschillende kleuren en groeit als een gek. Je kan deze plant laten klimmen of juist laten hangen. Ongeveer een keer in de week water geven en hij staat het liefst in indirect licht. 

Pannenkoekenplant
Deze plant groeit heel snel en produceert ook baby’s die je in een nieuwe pot kan zetten of aan je vrienden en huisgenoten kan geven. Ook deze plant moet je ongeveer een keer in de week water geven en staat het liefst in indirect licht. 

Graslelie
Ook wel de studentenplant genoemd omdat deze ontzettend populair is bij studenten. Het een plant die eigenlijk alles wel prima vindt en niet snel dood gaat. Hij heeft het liefst twee keer in de week een scheutje water maar dit kan ook een keertje vergeten worden. Verder kan je hem zowel in indirect licht zetten als op een wat donkerder plekje. 

Dat was alweer de beginnersgids voor kamerplanten. Zet deze tips vooral lekker naar je eigen hand en probeer veel dingen uit zodat je weet wat voor jouw planten wel of niet werkt. En stress ook niet te veel als er een keer een plantje dood gaat, want daar leer je ook weer van. 

Floor Beekwilder