DDx artikel – corona bij huisdieren – DDx WEEK

 

Corona bij huisdieren in Nederland

Het is alweer ruim zes maanden geleden dat het eerste Nederlandse coronaslachtoffer een feit was. Vanaf dat punt ging het snel, en zijn er vele besmettingen en doden geweest. Inmiddels is bekend dat ook onze huisdieren besmet kunnen raken met het virus; in Nederland is er melding gemaakt van één hond, en drie katten die besmet zijn geraakt. Maar hoe groot is de kans dat dit gebeurt, en kunnen de dieren het virus ook verder verspreiden?

Volgens het RIVM is de kans van besmetting bij huisdieren klein. 1 Als je het aantal besmette dieren vergelijkt met het aantal besmette personen, zijn die cijfers bijna te verwaarlozen. Bij de enkele gevallen die in Nederland bekend zijn, waren de eigenaren zelf ook besmet, en is het virus waarschijnlijk overgedragen van mens naar dier.

Het is dus duidelijk dat honden en katten wel degelijk gevoelig zijn voor de ziekte. Bij katten gaat het vooral om de jongere dieren. Ze kunnen net als mensen luchtwegklachten krijgen, maar ook kunnen ze last krijgen van maag en darmen. Katten scheiden het virus uit via de keel en ontlasting. Het is nog niet duidelijk of dit voor kat-op-katbesmetting kan zorgen, maar het is niet uitgesloten. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Honden kunnen ook besmet raken. Volgens onderzoek lijkt het onwaarschijnlijk dat een hond een andere hond kan besmetten. Ook is duidelijk geworden dat hamsters en fretten besmet kunnen raken en ziek kunnen worden. Er wordt nog onderzoek gedaan naar besmetting van konijnen. Enkele andere dieren lijken niet gevoelig te zijn voor corona: hierbij gaat het om varkens, kippen, eenden, koeien, schapen, geiten, paarden en ratten.

https://www.plusonline.nl/coronavirus/huisdieren-en-het-coronavirus-7-vragen-en-antwoorden

Dat huisdieren ook deze ziekte kunnen krijgen, maakt de pandemie nog ingewikkelder. Moeten we nu ook opletten met het aaien van honden op straat, en lopen we risico als er bij iemand thuis de kat op schoot komt zitten? Voorlopig lijkt het er niet op dat het virus gemakkelijk wordt overgedragen van dier naar mens. In Nederland zijn hier enkele mogelijke gevallen van geweest, namelijk op de nertsenbedrijven waar een corona-uitbraak heeft plaatsgevonden. De medewerkers hebben de dieren verzorgd voordat het bekend was dat de nertsen besmet waren. Enkele medewerkers zijn daarna ook positief getest op het virus. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de verspreiding van het virus via (huis)dieren, maar vooralsnog lijkt dit een veel kleinere rol te spelen dan de verspreiding van mens tot mens. Wel wordt er aangeraden om intensief contact met je huisdier te vermijden als je COVID-19 klachten hebt, of als je positief getest bent.

https://www.foodlog.nl/artikel/corona-bij-nertsen-een-potentiele-tijdbom/

Om een lang verhaal kort te maken: de kans dat je huisdier corona krijgt of verspreidt is gelukkig heel erg klein. Behalve als je het virus of klachten hiervan hebt, kun je gerust je eigen – en andere – huisdieren blijven knuffelen!

Bronnen

  1. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/huisdieren
  2. https://www.plusonline.nl/coronavirus/huisdieren-en-het-coronavirus-7-vragen-en-antwoorden
  3. https://www.foodlog.nl/artikel/corona-bij-nertsen-een-potentiele-tijdbom/