DDx artikel – Complementaire geneeswijzen Deel 2 – Chiropractie

Het woord ‘chiropractie’ is afgeleid van de Griekse woorden cheir, wat ‘hand’ betekent, en praktike, wat ‘handelen’ of ‘oefenen’ betekent. Bij chiropractie probeer je de gezondheid van het dier te optimaliseren door het eigen herstellende vermogen van het lichaam te ondersteunen. Het eigen vermogen tot herstel wordt deels beïnvloed en ondersteund door het zenuwstelsel. Chiropractie richt zich op de relatie tussen structuur (voornamelijk de wervelkolom) en functie (zoals gecoördineerd door het zenuwstelsel) en hoe die relatie het behoud en herstel van de gezondheid beïnvloedt. Chiropractie is een vorm van manuele therapie die gebruik maakt van korte, snelle maar gecontroleerde manipulaties van specifieke gewrichten of anatomische regio’s in de wervelkolom. Hiermee wordt er een therapeutische respons opgewekt via geïnduceerde veranderingen in gewrichtsstructuren, spierfunctie en neurologische reflexen. De overkoepelende gedachte achter de chiropractie is dat gewrichtsdisfunctie het normale neurologische evenwicht bij gezonde individuen beïnvloedt. 1

Interview Veterinaire Chiropractor
Naam: Wietske
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 50
Woonplaats: Doorn
Burgelijke staat: Getrouwd
Lievelingsdier: Waren altijd paarden, nu ook honden en katten.
Lievelingseten: Italiaanse keuken
Huisdieren: Bouvier; Jacky die drie jaar oud is en drie kippen
Werkzaam als: ZZP dierenarts en honden- en katten chiropractor
Komt uit: Bilthoven

Hoe zien je werkdagen eruit als dierenarts en chiropractor?
“Ik ben waarnemend dierenarts, hierdoor doe ik vooral de spreekuren. Ik werk op dit moment in twee praktijken. Dit zijn vast twee ochtenden in de week, af en toe werk ik een ochtend of dag extra. De chiropractie ben ik nog aan het opstarten.”

Wilde je altijd al dierenarts worden?
“Ja! Helaas werd ik de twee keer uitgeloot. Ik besloot wel alvast in Utrecht te gaan studeren en ben hier ook lid geworden van een studenten vereniging. Bij de derde keer meeloten werd ik weer uitgeloot. Via de hardheidsclausule ben ik toen toch de studie diergeneeskunde binnen gekomen.”

Hoe was je studententijd?
“Heel leuk! De opleiding zat toen wel iets anders in elkaar. Er was geen sprake van een driejarige Bachelor en Master. Het eerste jaar moest je, net als nu, een propodeuse/BSA behalen. Dit waren de algemene vakken zoals cel en weefsel. Daarna begon je aan je doctoraal. Hierbij werd er aandacht besteed aan de verschillende orgaansystemen en er waren veel practica. Na het afsluiten van je doctoraal liep je twee jaar je co-schappen.”

Kun je kort uitleggen wat chiropractie inhoudt?
“Bij chiropractie kijk je naar de beweeglijkheid van de verschillende gewrichten van het dier, maar met name naar de gewrichten in de wervelkolom. De wervelkolom beschermt het ruggenmerg, bij elke wervel heb je een uittredend zenuwpaar. Wanneer de rug niet vrij kan bewegen, kan het voorkomen dat de gewrichten wat vast komen te zitten in de rug. Je krijgt een reactie van de weefsels hieromheen. Spieren en banden gaan wat strakker staan rond deze plek, deze kunnen de uittredende zenuwen belemmeren. Als een zenuw de signalen niet meer goed kan doorgeven of ontvangen kan er een disbalans ontstaan in het lichaam van het dier. Als chiropractor ga je de wervelkolom na en voel je naar plekken waar het vast zit. Met de handen probeer je de plekken weer los te maken.”

Hoe kan het worden ingezet?
“Voor dieren met chronische pijn maar ook acute pijn die worden veroorzaakt door afwijkingen in de wervelkolom. Het wordt ingezet bij de revalidatie van dieren maar ook voor jonge honden kan chiropractie een positieve werking hebben. Jonge honden tuimelen vaak over elkaar heen, hierdoor kan er een disfunctie in de wervelkolom ontstaan. Het is belangrijk voor deze jonge honden om dit te verhelpen zodat de zenuwen hun werk goed kunnen doen in de groeifase. Ook in de sport wordt chiropractie vaak ingezet. Een goede balans in het dier zorgt ervoor dat de dieren beter kunnen presteren.”

Wanneer begon je interesse voor chiropractie?
“Dat is nog niet zo lang geleden. Na een geruime tijd waarnemen wilde ik graag een nieuwe uitdaging. Ik nam toendertijd waar in Hilversum waar er veel werd verwezen naar een fysiotherapeut die bij de praktijk hoorde. Er werd ook vaak doorverwezen naar een goede chiropractor in Zeist, Leida Visee. Chiropractie sprak me erg aan. Zonder medicatie ga je proberen het lichaam in balans te krijgen en ondersteunen in het zelfvermogen om te helen, natuurlijk tot op een bepaalde hoogte. Daarbij leek het laagdrempelig voor cliënten en kon het op locatie gedaan worden.”

Welke opleiding heb je gevolgd?
“Ik heb de opleiding in Heemskerk gedaan. Er zijn veel opleidingen tot chiropractor waarbij de focus op paard ligt. De officiële opleiding is in Duitsland waar je opgeleid wordt tot paardenchiropractor. De opleiding die ik gedaan heb heet Supple Spine, bij dr. Anneke Schellingerhout. Zij heeft de opleiding in Duitsland gedaan en heeft het programma herschreven met focus op honden en katten. Er waren een aantal weekenden waarbij je les kreeg. Tijdens deze weekenden kon je oefenen op patiënten wat het leren vergemakkelijkte.”

1 Haussler, K. K. (1999). Chiropractic evaluation and management. Veterinary Clinics of North America: Equine Practice, 15(1), 195-209.
2 https://www.vetpetcare.nl/