DDx artikel – 4 oktober, meer dan alleen dierendag

HOERA, het is weer 4 oktober en we weten allemaal wat dat betekent: Werelddierendag‼!

Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de rechten van dieren en om aandacht te vragen voor de dieren die het minder makkelijk hebben.  Sinds 1930 wordt ieder jaar op 4 oktober Werelddierendag gevierd. Het idee kwam van Ilse Winter, zij schreef een brief met het voorstel naar Margaret Ford die destijds de voorzitter was van de internationale Dierenbescherming Vereniging. Maar waarom vieren wij dit op 4 oktober? 4 oktober is de sterfdag van Sint Franciscus van Assisi (1181-1226), hij gaf erg veel om de natuur en het lot van de dieren. Als eerbetoon aan hem riepen Winter en Ford daarom 4 oktober uit tot Werelddierendag.

Tegenwoordig wordt dierendag groots gevierd en wordt er veel aandacht gevraagd voor dierenrechten. Zo zijn er allerlei campagnes zoals EetGeenDierendag door stichting Wakker Dier, en houd de Dierenbescherming bij alle aangesloten asielen een open huis.

Als je zelf wat wilt doen, buiten je huisdier extra verwennen natuurlijk, kun je bijvoorbeeld wat vogelvoer buiten hangen. Want nu het wat kouder wordt gaan de vogels op zoek naar een plekje waar ook in de koude jaargetijden wat te vinden is. En als je ze nu gaat voeren heb je grote kans dat ze in de winter een vaste bezoeker van jouw tuin worden. Vooral vetbollen en pinda’s zijn in dit jaargetijde geschikt om de vogels mee bij te voeren.

Mochten vogels nou niet helemaal je ding zijn kun je ook de egels helpen door de bladeren en takken in de tuin te laten liggen of door een egelkastje neer te zetten. Egels gaan in Oktober namelijk opzoek naar een plek waar ze kunnen overwinteren, en bouwen vaak nestjes van takken en bladeren. Ook kan je wat katten of hondenvoer buiten zetten zodat ze lekker nog een lekker vetlaagje kunnen kweken voordat ze in winterslaap gaan.

Maar 4 oktober is niet alleen dierendag, elke 4 oktober herdenken wij de Bijlmerramp. Op 4 Oktober 1992 vloog een Boeing 747 vrachtvliegtuig in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer met als gevolg 43 doden en een enorme ravage. Jaarlijks vindt op 4 oktober een herdenking van de slachtoffers plaats bij ‘de boom die alles zag’. Deze boom staat op de rampplek en heeft de crash en brand overleefd. Rondom deze boom worden waxinelichtjes en foto’s geplaatst, en tijdens de herdenking vliegen er geen vliegtuigen over de Bijlmer.

En dit jaar valt ook Wereldhabitatdag op 4 oktober. Sinds 1985 wordt er elke 1e maandag van Oktober aandacht gevraagd door het wereldwijde huisvestingsprobleem. Vandaag de dag hebben nog bijna twee miljard mensen geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd en groeien miljoenen kinderen op in ongezonde, onveilige leefruimtes.

 4 oktober is dus zeker geen rustige dag dit jaar en morgen begint het 8e kamerlustrum der D.S.K. dus de drukte is voorlopig nog niet voorbij!

Floor Beekwilder