Buitenlandanamnese: Babesiose

Het einde van het jaar komt in zicht, de laatste vakken worden afgerond en vakantieplannen worden definitief. Wellicht neem je je hond mee naar het buitenland en dan is het goed om stil te staan bij de risico’s die daarbij komen kijken. Vandaag gaan we het hebben over Babesia canis, een protozo welke de ziekte babesiose bij de hond veroorzaakt. Babesia heeft als meest bekende eindgastheer de hond en als vector een harde teek. In principe komt Babesia in Zuid-, Midden- en Oost-Europa voor, gezien de vector Dermacentor reticulatus hier goed vertoeft.

Waakzaam zijn op tekenbeten in het buitenland is dus raadzaam, echter weet deze teek met protozo ook in Nederland steeds beter te overleven. De protozo vermenigvuldigt zich sexueel binnen de teek. Wanneer een besmette teek een hond bijt, zal deze via zijn speeksel de sporozoïeten overbrengen op de hond. De protozo plant zich vervolgens in de rode bloedcellen van de hond ongeslachtelijk voort, genaamd de merogonie. Hierbij ontstaan merozoïeten. Het stellen van de diagnose berust dan ook onder andere op een bloeduitstrijkje waarin je de merozoïeten in de erythrocyt kan zien zitten. 

Klinische verschijnselen kunnen erg uiteenlopend zijn van mild tot ernstig. Enkele voorbeelden zijn: petechieën, braken, vergrote lymfeknopen, anemie, koorts en hemoglobinurie. In het bloedonderzoek zie je naast de anemie vaak ook een leukopenie en verhoogde leverenzymen. Om de definitieve diagnose te stellen, kan je in principe gebruik maken van een bloeduitstrijkje, gezien B. canis een vrij grote soort is, maar een PCR test of ELISA is ook mogelijk. Daarnaast is de buitenland anamnese uiteraard van groot belang. Als therapie wordt imidocarb propionate of doxycycline gebruikt, die tweede is echter minder bewezen. Imidocarb is een ureum derivaat dat vaker wordt gebruikt als therapeuticum tegen protozoa. De behandeling geeft gelukkig een goede prognose. 

Echter in het kader van voorkomen is beter dan genezen gaan we het nog even hebben over de preventie. Als je weet dat je naar een gebied reist waar B. canis endemisch is, is het verstandig goede anti-tekenmiddelen toe te dienen bij je hond. Dit kan in de vorm van banden, druppels, sprays en kauwtabletten. De meeste van deze middelen doden de teek binnen 48 uur nadat hij heeft gebeten, dit is op tijd om een infectie te voorkomen. Daarnaast is het goed om zelf ook waakzaam te zijn en de teek te verwijderen wanneer je hond er een heeft.

Door Nena Spyksma
bron: https://doi.org/10.1186%2Fs13071-016-1596-0