Bijzondere bezoeker op de waddeneilanden

Januari 1998 was de allerlaatste keer dat een walrus flipper aan Nederlandse wal zette. Na 23 jaar is het weer zo ver. Er is een vrouwelijke walrus gespot nabij het Nederlandse schiereiland Schiermonnikoog. Het vrouwtje was in Denemarken en Duitsland al opgevallen en is in het weekend van 20 september 2021 door visonderzoeker Ralf van Hal opgemerkt. 

Leefomgeving walrus

Volgens zeezoogdier specialist Sophie Brasseur van Wageningen University hoeven we ons geen zorgen te maken over de verdwaalde gast: “Walrussen eten normaliter bodemdieren en soms watervogels of zeehonden. In de Noordzee zijn deze voldoende aanwezig om niet te hoeven verhongeren. Om niet oververhit te raken door haar goede isolatielaag moet de walrus niet al te lang in de zon blijven liggen. De zee is hier gelukkig een oplossing voor. Normaal gesproken leven de walrussen nabij Noord-Noorwegen, Rusland en Spitsbergen waar ze zich ook voortplanten.”. Door het smelten van walrus leefgebieden komen de dieren in grote hopen op het land terecht, waardoor ze op zoek zijn naar andere locaties. Deze nieuwe locaties kunnen bijvoorbeeld kliffen zijn, die tot dodelijke ongelukken kunnen lijden, te zien in de Netflix-serie Our Planet. Waarom het dier zo ver van het poolgebied vandaan is geweken is niet bekend, wel is bekend dat ze lange afstanden kan zwemmen. Mogelijk komt haar trektocht door menselijke activiteiten op zee of de sterke noordenwind.

Hoe is het Freya verder vergaan?

Na haar aanwezigheid op Schiermonnikoog is de walrus Nederland gaan verkennen. Op de zeedijk in Harlingen vond ze een tijdelijke rustplek, waarna ze even vertrok en weer terug kwam. Hierna is ze een week uit beeld geweest tot ze op een pier op Terschelling neerstreek. Volgens Sander van Dijk van het Zeehondencentrum komt de boodschap om de walrus met rust te laten beter over als ze een naam heeft, waarna ze middels inzendingen naar Omrop Fryslân de naam Freya heeft gekregen. Afgelopen dinsdag, 26 oktober 2021, is Freya rustend aangetroffen in Den Helder op een wel heel bijzondere plek. Namelijk op de onderzeeër Zr. Ms. Dolfijn van de koninklijke marine! Hoe het haar verder zal vergaan, wordt nog vervolgd.

Sophie Boddeke

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2398713-walrus-in-nederland-lijkt-gezond-maar-ga-haar-niet-opzoeken

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1094414-voor-het-eerst-sinds-23-jaar-een-walrus-nederland-hij-hoeft-niet-te-verhongeren

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1098608-walrus-duikt-weer-op-ze-krijgt-de-naam-freya