Anti-knuffeldiertjes van Australië
Het moment dat je naar Australië vertrekt, is één van de eerste dingen die iedereen zegt: “Pas wel op voor de gevaarlijke dieren!”. Naast de schattige inheemse dieren die je overal rond het land vindt, zoals kangoeroes, wombats, koala’s en echidna’s, zit Australië inderdaad ook vol met de gevaarlijkste dieren ter wereld. Gelukkig hoef je hier over het algemeen niet erg bang voor te zijn, aangezien het aantal mensen dat aan een aanval sterft in Australië per jaar op één hand te tellen is. Maar toch, voor het geval dat, welke dieren moet je nou echt vermijden als je naar dit prachtige land komt?
Slangen
Ook al bezit Australië de meest giftige slangen ter wereld, de meeste slangen zijn erg schuw en zullen dus niet snel aanvallen. De twee slangen waar je het meest voor moet oppassen zijn de Oosterse bruine slang en de Indonesische Taipan. Vooral de Indonesische Taipan is enorm giftig: één slangenbeet bevat genoeg dodelijke stof voor honderd mensen. Mocht je een slang tegen het lijf lopen, blijf dan vooral kalm tot de slang weggaat. Plotselinge bewegingen kunnen de slang laten schrikken, wat juist kan leiden tot een aanval.
Kwallen
De Australische kubuskwal (box jellyfish) wordt beschouwd als het meest giftige zeedier ter wereld. Overal uit de kwal groeien tot wel 15 tentakels groeien kunnen per stuk zo’n 3 meter lang worden. Elke tentakel heeft ongeveer 5.000 stekende cellen, die niet worden geactiveerd door aanraking, maar door de aanwezigheid van een chemische stof op de buitenste laag van zijn prooi. Hun gif bevat stoffen die het hart, het zenuwstelsel en de huidcellen aanvallen.
Spinnen
Australië staat bekend om het hebben van enorme spinnen. Dit is inderdaad het geval, maar de grootste spinnen, zoals de Huntsman, zijn meestal niet giftig. De spinnen waar je vooral bang voor moet zijn, zijn de Funnelweb en de Redback. De Redback is in het hele land te vinden, terwijl de Funnelweb vooral rondom Sydney te vinden is. Hoewel beide spinnen een dodelijke beet kunnen geven, bestaat er voor beide spinnen antigif.
Krokodillen
De krokodillen van Australië bevinden zich alleen in het Noorden van het land en dit gedeelte staat dan ook bekend als ‘Croc Country’. Er zijn twee soorten krokodillen in Australië: de zoetwater- en de zoutwaterkrokodil. Over het algemeen zijn de zoetwaterkrokodillen geen gevaar voor mensen. De veel grotere zoutwaterkrokodil kan nog wel eens aanvallen, aangezien ze enorm territoriaal zijn. Ze vallen het grootste deel van hun prooien aan in een ‘ambush’ en verdrinken of slikken het vervolgens in zijn geheel door. Ze zijn in staat bijna elk dier dat hun territorium betreedt te overwinnen.
Haaien
Hoewel haaien zich niet per se op mensen focussen, komen heel af en toe toch aanvallen voor. Vooral de grote witte haai is het meest berucht. Ze komen af op zeehonden en plekken met veel vis. Aanvallen komen vrijwel niet voor, omdat er op veel stranden Patrol plaatsvindt. Kijk dus ook uit als je gaat zwemmen op plekken zonder strandwacht. (Tip: als er niemand zwemt, ga dan ook niet zwemmen, ik spreek uit ervaring)
Octopussen
Niet alleen de grote dieren zoals haaien en krokodillen zijn gevaarlijk in het water. Eén van de meest gevaarlijke dieren is de enkele centimeters grote Blauwegeringde octopus. Het gif kan binnen 3 minuten een volwassen persoon doden. Tetrodotoxine, het gif, zorgt voor complete verlamming, waardoor er geen zuurstof meer door het lichaam zal stromen.
Schelpen
Je zou het niet verwachten (of misschien juist wel), maar zelfs de schelpen in Australië zijn niet te vertrouwen. De Kegelschelp ziet er prachtig uit, maar deze wil je zeker niet meenemen. Kegelschelpen hebben harpoenachtige pijlen aan hun buitenkant, die via een ‘tand’ verlammend gif kunnen afgeven. Dit gif kan misselijkheid, zwakte, gevoelloosheid en tintelingen veroorzaken en beïnvloedt de beweging, gezichtsvermogen, gehoor en spraak. Het zorgt er ook voor dat je longen niet meer werken, wat tot de dood kan leiden.
Kangoeroes
Last, but not least, dit dier maakt de meeste sterfgevallen per jaar in Australië. Dit komt doordat kangoeroes vaak gras zoeken langs de kant van de weg en wanneer er een auto langsrijdt, springen ze hier regelmatig voor. Auto’s wijken uit, waardoor frequent dodelijke auto ongelukken gebeuren.
Door Esmee Greveling